Skåneresan
Image

Frederiksborgs slott Nationalhistoriska museet

Nationalhistoriska museet skildrar mer än 500 år av dansk historia genom en rik samling porträtt, historiemålningar, interiörer och brukskonst. Berättelserna underbyggs av den fantastiska historiska miljön i det kungliga renässansslottet ”Frederiksborg”, som byggdes av kung Christian IV i början av 1600talet. Fram till den stora branden 1859 var slottet i århundraden ett av de regerande danska kungarnas residens.  

Frederiksborgs slott har sedan 1878 inhyst Nationalhistoriska museet. Museet, som också är det nationella porträttgalleriet, introducerar besökare till människor och evenemang som har format Danmarks historia från medeltiden till 2000-talet. Utsökta tidstypiska interiörer och slottets praktsalar ger dessutom ett sensoriskt intryck av de föränderliga stilarna och epokerna samt gångna tiders sociala konventioner. Medan majoriteten av konstverken härrör från museets grundande och århundradena före detta, kompletteras samlingen av historiemålningar, byster, ritningar, fotografier och porträtt konstant. Bland konstnärer som är representerade på museet finns bland andra Pieter Isaacsz, Laurits Tuxen, Otto Bache och Karel van Mander. 

Med växlande specialutställningar, guidade turer och säsongsaktiviteter för barn upprätthåller museet dialogen med det förflutna och sätter porträttkonst och Danmarks historia i perspektiv.  

Nationalhistoriska museet på Frederiksborgs slott välkomnar besökare varje dag under hela året! Ladda ner museiappen Smartify för att förbereda ditt besök på Nationalhistoriska museet. Audioguider finns på flera språk.

Frederiksborgs slott är det största renässansslottet i Skandinavien. Det är placerat på tre öar i slottssjön och omges av en vacker barockträdgård samt slottsträdgårdar. Museirestaurangen Spisestedet Leonora ligger intill museet. Bokning via www.leonora.dk – möjlighet till takeaway för resegrupper.

11–15 november–mars

10–17 april–oktober

Image